Om självvattnande lådor

För frågor: marie(a)wallentinswexter.se

Jag är återförsäljare av Emperilådan; det är en planteringslåda i svartlackad aluminium som är uppbyggd med två delar – en undre vattenlåda och en övre planteringslåda. Ett sugband monteras i botten på planteringslådan och hänger ner i vattenlådan. Det drar upp vatten i jorden i planteringslådan och ger växterna jämn bevattning.

Jag har jobbat med Emperis självvattnande lådor under 15 års tid i mitt jobb på kyrkogård. Med den erfarenheten kan jag säga att det är väldigt bra kvalitet och hållbarhet på lådorna, och de ger fantastisk tillväxt under säsongen. Vattenlådan gör att jorden inte torkar ut lika fort som i en kruka eller rabatt utan ger en jämn, lagom fukt till växterna.

Två stora fördelar är att man inte behöver vattna lika ofta samt att man kan plantera stående vid ett bord i bra arbetshöjd och sen sätta ner den färdigplanterade lådan där den ska stå.

De används kanske mest på kyrkogårdar fortfarande, men kan likväl användas hemma, i sommarstugan eller överallt där det underlättar att inte behöva vattna lika ofta. Med bonusen att blommorna blir enorma! Av den anledningen är silverek ingen perfekt blomma som kantväxt, för den blir ett litet träd i Emperilådorna…

På kyrkogården grävs vattenlådan ner i marken vid gravstenen/gravvården så att planteringslådan ligger i marknivå. Men man kan också sätta ner hela Emperilådan i en blomlåda och ställa den där det passar.

Det är superviktigt att ha en bra jord i planteringslådan för att att den ska suga upp vatten med sugbanden optimalt samt dränera ur regnvatten.

I år ska jag ha sallat, persilja, timjan, oregano och kryddsalvia i lådor på altanen, nära köket. Det kommer att bli så bra!

De finns i följande mått:

30 cm bred x 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 cm lång.