Om Wallentins Wexter

I januari 2022 föddes wallentins wexter. Jag – Marie – hade sagt upp mig från mitt fasta jobb och hade en dröm om att köpa en hel massa dahlior och sälja. Jag hade beställt ett underbart växthus som skulle levereras i april. Min man gick i företagstankar för de fantastiska knivar och fodral som han börjat tillverka, och vi diskuterade hemma hur han skulle gå vidare. Förändringens vindar blåste genom våra liv och det kändes att det var ett positivt flöde. Det skulle hända bra saker.

Jag hade fått en bok av min man som handlade om att starta eget företag. Ett avsnitt handlade om att ”ska du vänta tills allt är klart och du kan allt om företagande, då blir det inget företag”. Jag tog fasta på det rådet och registrerade en firma och tänkte att det får lösa sig allt eftersom.

Första säsongen var sannerligen en provperiod. Jag köpte hem dahliaknölar, som jag har odlat många år och kan en del om, men också andra sommarlökar som jag inte hade någon erfarenhet av. Det var väldigt spännande och lärorikt. På hösten tog jag hem tulpanlök, narcisser mm som blev uppskattat av kunderna. Allt som har med företagande att göra är nytt att lära, men väldigt roligt. Dessutom blev jag erbjuden ett nytt jobb som jag inte kunde tacka nej till, så allt arbete med firman har fått göras på kvällar och helger.

Hur blev säsong 2023 då? Jag fortsatte med dahliorna och provade några fler nyheter. Jag sådde egna sommarblommor, kryddor och perenner som inte är så vanliga i handelsträdgårdar. Jag planterade tulpaner, narcisser och anemoner som jag tänker sälja som snittblommor på våren. Det kommer tillsvidare att få fortsätta som ett företag vid sidan om mitt vanliga jobb med lite begränsad tillgänglighet, det återstår att hitta en bra lösning för det. En nyhet för året är att jag sålde växter vid vägen, självservice, som gick väldigt bra och fick fint gensvar. Det kommer jag att fortsätta med, det är ett sympatiskt sätt att sälja.

Jag har planer på hur trädgården runt växthuset ska se ut; det blir en köksträdgård och massor av blommor, det blir ett fint staket bakom växthuset som ramar in trädgården, det blir försäljning av trädgårdstillbehör som jag själv uppskattar och tycker är fina. Det finns fortfarande luckor att fylla och problem att lösa. Men det är angenäma problem!

Jag utger mig inte för att vara expert på odling på något sätt, men arbetet med växter ger en enorm tillfredsställelse som jag gärna förmedlar om jag kan. Det finns inget bättre än att stå i växthuset och skola småplantor och känna solen som värmer och doften av jord. Lång erfarenhet inom trädgårdsyrket har gett mig vissa kunskaper men det finns ofantligt mycket mer att lära.

Jag vill rikta ett varmt tack till Johan som byggt ett fantastiskt växthus till mig och stöttar mig i alla lägen; till Christoffer som hjälpte mig med hemsidan när jag totalt kört fast; till Karin som så självklart gav mig namnet på firman. Samt alla vänner, familj och andra som tror på mig och handlar av mig. Tack!

/Marie Wallentin